Undervisning i sang og instrumenter
Hvilket instrument vil du lære at spille? På Odense Musikskole kan du få undervisning i (næsten) alle instrumenter og sang.
Hvis du vil lære at spille et instrument eller blive bedre til at synge, kan du finde det her. Klik på overskrifterne for at komme direkte til tilmeldingen.
Tilmeld dig instrumenter og sang her
Undervisning i blokfløjte
Blokfløjte findes i mange størrelser og udformninger og er et rigtig godt begynderinstrument. Blokfløjten giver gode forudsætninger for et senere skift til et andet træblæserinstrument. Bliver du først bidt af blokfløjten, vil du opdage, at der findes utallige sammenspilsmuligheder, og du vil kunne skifte til andre typer af blokfløjter: alt-, tenor- og basfløjte.
Undervisning i bratsch
Bratsch er lidt større end violinen og klinger derfor lidt dybere. Søger man en dybere og varmere klang end violinens, er bratschen et godt alternativ.
Du kan begynde at spille bratsch efter Suzuki-metoden allerede når du er 3 år gammel. Suzuki-undervisningen forudsætter, at en af forældrene deltager i undervisningen og hjælper med øvningen hjemme. Det er ikke nødvendigt som forældre at kunne spille eller have kendskab til noder.
Undervisning i cello
Cello er kontrabassens ”lillebror.” Celloen har en mørk og smuk klang, men klinger lysere end kontrabassen. Cello bruges i symfoniorkester både som melodi- og som basinstrument.
Undervisning i elbas
Elbas er et udpræget sammenspilsinstrument. Elbassen lægger det musikalske fundament i musikken og binder hele orkestret sammen. I undervisningen arbejdes der meget med ”grooves” som passer til forskellige stilarter. Derudover arbejdes der også med nodelære, becifringer og improvisation.
Undervisning i elguitar
Hvem har ikke stået og spillet luftguitar foran spejlet derhjemme? Guitar er uundværlig i et band og kan bruges i alle genrer: rock, pop, jazz, country osv. I undervisningen indgår nodelære, becifringer, improvisation (solo) og især ens gehør. Du kan også spille akustisk guitar.
Undervisning i Emol
"Emol" står for "elektronisk musik og lydkunst."
I faget Emol er computeren hovedinstrumentet. Sammen med underviseren arbejder du med dine egne musikalske idéer, og du får udviklet både din tekniske og din musikalske forståelse i skabelsen af dine helt egne unikke musikalske projekter. I faget indgår også formidling af musik og lydkunst.
Undervisning i fagot og fagottino
Fagot er træblæserfamiliens basinstrument, der bruges i bl.a. symfoni- og harmoniorkestre. Fagot findes i en mindre udgave som kaldes fagottino.
Undervisning i guitar
Spansk guitar (eller akustisk guitar som den også nogen gange kaldes) kan bruges både omkring lejrbålet og inde i koncertsalen. Du kan spille alene og sammen med andre i fx musikskolens guitarorkestre. Du kan spille al slags musik på guitar, både nyt, gammelt, rytmisk og klassisk. Guitar er uundværlig i et band og kan bruges i alle genrer, rock, pop, jazz, country osv. I undervisningen indgår nodelære, becifringer, improvisation (solo), og især ens gehør.
Du kan se nogle af musikskolens guitarelever fortælle om, hvordan det er at gå til guitar i Odense Musikskole i denne Youtube-video:
Film om guitarundervisning i Odense Musikskole
Undervisning i harmonika
Harmonikaen er et alsidigt instrument, der med sine mange udtryksmuligheder har vundet indpas i både populær-, klassisk og folkemusik verden over. Undervisningen tager afsæt i rytmisk musik og folkemusik.
Undervisning i harpe
Den keltiske harpe har 34 strenge. Du lærer den grundlæggende teknik for harpespil, og der arbejdes med både gehørspil og spil efter noder. Repertoiret omfatter den keltiske musik, danske sange og melodier, musik fra middelalderen og renæssancen samt klassiske stykker. Mange andre genrer kan indgå. Og du vil også lære om harpens udvikling musikhistorisk set. Det er en stor fordel, hvis du har spillet andre instrumenter før, fx klaver, blokfløjte eller guitar.
Undervisning i klarinet
Klarinetten er et instrument med et enormt register; den spænder fra meget mørke toner til helt lyse toner i toppen, i alt mere end 3 oktaver. Klarinetten giver mange muligheder med hensyn til stilarter og sammenspil, og anvendes i mange sammenhænge, fx symfoniorkester, harmoniorkester og folkemusik.
Du kan også lære at spille klarinet på hold sammen med dine forældre/bedsteforældre.
Undervisning i klaver
Klaver er et alsidigt instrument, som kan bruges i mange musikalske sammenhænge – alene, men også sammen med andre. Repertoiret for klaver er meget stort, og du kan spille i alle genrer – både rytmisk og klassisk. Fælles for begge genrer er, at du lærer grundlæggende klaverteknik, nodelæsning, gehør- og becifrings-/akkordspil. I rytmisk klaver lægges der vægt på improvisation og akkompagnement. Du skal helst have et klaver at øve dig på hjemme.
Undervisning i komposition
I kompositionsundervisningen arbejder vi med, hvordan du omsætter din idé til et musikalsk værk. Du bliver introduceret til et kæmpe lydunivers og lærer at skrive din musik for alle de forskellige klassiske instrumenter.
Undervisning i kontrabas
Kontrabas er det største og dybest klingende medlem af strygerfamilien. Den er let at kende på sin korte hals og bredde krop. Den anvendes både i symfoniorkester, harmoniorkester, bigband, rytmiske bands og folkemusik, hvor den danner den musikalske bund i orkestersammenhæng. Kontrabasser findes i flere størrelser.
Undervisning i musikproduktion
Du får undervisning i at skrive dine egne sange, skabe elektroniske lyduniverser og betjene de samme musikprogrammer som professionelle producere, sangskrivere og elektroniske musikere.
Undervisning i obo
Oboen er en træblæser med en smuk og karakteristisk klang, der er meget tydelig og kan høres langt væk. Ingen kan forme en god melodi som en obo! Oboen indgår i al klassisk musik og er meget eftertragtet i alle de klassiske orkestre.
Man kan starte på obo helt ned i 0. klasse, især hvis man ikke er bange for at bruge sine kræfter og give alt, hvad man har!
Undervisning i orgel (kirkeorgel)
Orgel (kirkeorgel) er fortrinsvis for elever, som har spillet klaver i nogle år. Undervisningen foregår på musikskolen eller i en kirke i Odense. Musikskolen har et øveorgel, som du kan bruge efter aftale.
Undervisning i klassisk og rytmisk sang
I sang lærer du din stemme bedre at kende og får herigennem redskaber til at styre og styrke din stemme. I undervisningen arbejdes der med formidling, klang og udtryk. Det er en god idé også at synge i kor når du går til sang. I klassisk sang spænder repertoiret fra gamle til nye danske sange, musical, opera og kirkemusik. I rytmisk sang er vægten lagt på pop, rock og jazz, ligesom der også arbejdes med improvisation og grundlæggende kendskab til mikrofonteknik samt brug af mixer/anlæg.
Vi opfordrer alle vores sangelever til at synge i et af musikskolens kor
Undervisning i sangskrivning
I sangskrivning arbejder vi med dine egne sange. Måske er du allerede i gang med at skrive sange, eller måske går du rundt med dine musikalske idéer, men mangler hjælp til at få sat akkorder, melodi og tekst sammen. Her kan du få nye redskaber til din sangskrivning og blive bedre til at skrive sange igennem øvelser og små opgaver. Du behøver ikke kunne spille et instrument, men det er en fordel at have kendskab og adgang til et skriveredskab, eksempelvis guitar, klaver eller computer.
Undervisning i saxofon
Saxofon er det mest udbredte blæseinstrument inden for rytmisk musik. En smuk saxofonsolo sætter prikken over i’et i enhver melodi. Uanset om du vil spille pop, rock, jazz eller latinmusik, så kan saxofonen bruges. Saxofonfamilien består primært af 4 forskellige saxofontyper: sopransax, altsax, tenorsax og baryton. Disse er de mest almindelige. Saxofon bruges i bigband, harmoniorkester og rytmiske bands.
De fleste begynder deres saxofonkarriere på altsax. Saxofon kan lejes på musikskolen.
Undervisning i trommer, slagtøj og percussion
Trommer og slagtøj er en del af rytmegruppen, og det indgår i alle musikalske genrer i både orkestre og bands. Trommer er uundværlig til at holde sammen på orkestret – og sætte gang i musikken. Alt hvad der giver lyd kan bruges som slagtøj. Derfor findes der også utrolig mange slagtøjsinstrumenter eller percussioninstrumenter. Xylofon og marimba er slagtøjets melodiinstrumenter. Vælger du at gå til trommer og slagtøj, lærer du både at spille på trommer og at spille melodier.
Undervisning i trompet
Tør man sige: ”Her kommer jeg” så er trompet lige det rigtige instrument. Trompet kan bruges som soloinstrument, men lyder allerbedst sammen med andre instrumenter – uanset om det er rytmisk eller klassisk musik. Trompet bruges i bigband, symfoniorkester, harmoniorkester og rytmiske bands. Trompet kan lejes på musikskolen.
Undervisning i trækbasun
Trækbasun er det samme som trombone. Trækbasunen er et meget charmerende messinginstrument, som klinger i det dybe leje og er den musikalske bund i bigband og harmoniorkestre. Trækbasun bruges også i symfoniorkestre og meget gerne i rytmiske bands.
Undervisning i tuba
Tuba er for dem, som godt kan lide store instrumenter. Tuba er messinginstrumenternes bas og kan både lave um-ba-bas, men også spille lyriske soloer. Tuba indgår i symfoni- og harmoniorkestre samt mindre messingensembler.
Undervisning i tværfløjte
Tværfløjte er et meget alsidigt instrument som kan indgå i både rytmisk og klassisk musik samt folkemusik. Tværfløjten indgår i symfoni- og harmoniorkester, big band, og bruges også i rytmiske bands.
Undervisning i ukulele
Det lille charmerende strengeinstrument ankom til Hawaii i 1879 med et skib fra Portugal - og det blev kaldt "ukulele". Ukulele betyder "hoppende/dansende lus", fordi fingrene hopper og danser, når der bliver spillet på den.
På kort tid lærte indbyggerne at håndtere instrumentet, og det kan du også lære her i musikskolen. Du kan komme til at spille sammen med andre strengespillere og i band, hvis du har lyst.
Undervisning i valdhorn
Valdhorn har en smuk rund klang og tilfører orkesterlyden varme og fylde. Valdhorn har ligesom en trompet ventiler, og lyden frembringes med munden. Valdhorn indgår i symfoniorkester, harmoniorkester, brassbands og mindre messingensembler.
Undervisning i violin
Violin er det absolut mest kendte medlem af strygergruppen. Violinen har i århundreder været et af de vigtigste instrumenter og har indgået i al slags musik lige fra folkemusik, til klassisk og videre til pop/rock og jazzmusik.
Du kan også lære at spille violin (og bratsch) efter Suzuki-metoden allerede fra du er 3 år gammel. Vi bruger samme indlæringsform, som man bruger, når børn skal lære at tale; nemlig at lytte og efterligne. Børnene er med til sammenspil lige fra starten, hvor de spiller sammen med mere erfarne elever og bliver trænet i bl.a. koncentration, samarbejde, præcision, sensibilitet og motorik. Desuden skal børnene også 1 gang om ugen komme til solo-time, hvor der kun er barnet selv, en forælder og læreren til stede. Her arbejder man med det enkelte barns behov, og forælderen får ideer til, hvordan den daglige træning gennemføres derhjemme.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Uanset hvilket instrument du spiller, har vi et sammenspilstilbud, du også kan være med i. Sammenspil er GRATIS for SOLO-elever.
Vi tilbyder undervisning i instrumenter på to forskellige måder, og som nybegynder kan du starte som enten SOLO- eller HOLD-elev:
Instrument SOLO - solo-undervisning for begyndere og øvede
Soloundervisning for begyndere eller øvede. Eleven får tid til at fordybe sig i musikken og instrumentet sammen med den professionelle instrumentallærer. Undervisningen er for de elever, som har lyst til at beherske instrument og musik på et højere niveau og indgå i sammenspil med andre elever på musikskolen.
Det er nødvendigt, at eleven har eget instrument til at øve sig hjemme. Musikskolen har mulighed for at udleje instrumenter til eleverne (dog ikke guitar, klaver og trommesæt). Læs mere under instrumentleje.
-
Undervisning som solotid (flere elevers tider kan lægges sammen, hvis læreren vurderer, det er pædagogisk fordelagtigt).
-
Lektionslængde: 20 min. om ugen.
-
Hvis eleven deltager fast på et eller flere af musikskolens sammenspilstilbud som fx orkester, band, kor eller hørelære, kan læreren indstille eleven til øget undervisningstid på fx 25 eller 30 min.
-
Deltagelse i musikskoletilbud som fx orkester, band, kor og hørelære er gratis for alle SOLO-elever. Din lærer hjælper dig med at finde et sammenspilstilbud - du kan læse mere om sammenspilsmulighederne her
-
Undervisningen begynder samtidig med folkeskolen i august måned og løber frem til midten af juni. Hvis vi har ledige pladser, kan du begynde senere på året.
-
Pris i sæson 2023-2024: 618 kr. pr. måned i 11 måneder (august – juni) + 100 kr. årligt i administrationsgebyr.
-
Pris i sæson 2024-2025: 640 kr. pr. måned i 11 måneder (august – juni) + 100 kr. årligt i administrationsgebyr.
-
Eventuel instrumentleje er 800 kr. pr. sæson, som opkræves i to rater (november og februar).
-
Undervisningen kan omlægges, så eleverne deltager i fælles undervisning og projekter enkelte gange om året i stedet for den ugentlige lektion.
Tilmeld dig Instrument SOLO her
Instrument HOLD - hold-undervisning for begyndere med 4-6 elever
Musikundervisning for begyndere på hold i 1-2 år hos en professionel instrumentallærer med fokus på et instrument. Undervisningen skal skabe et godt grundlag for eleverne med introduktion til såvel musikinstrumentet som til musikkens grundelementer og gerne give lyst til at lære mere.
Det er en fordel, at eleven har eget instrument til at øve sig hjemme, og de fleste begynderinstrumenter er billige at anskaffe. Musikskolen har også mulighed for at udleje instrumenter til eleverne (dog ikke guitar, klaver og trommesæt). Læs mere under instrumentleje.
-
Undervisning på hold med 4-6 elever.
-
Lektionslængden tilpasses antal deltagere: 4 elever eller derover får 45 min., 3 elever får 35 min. og 2 elever får 25 min. pr. uge.
-
Undervisningstiden tilpasses antal tilmeldte deltagere løbende hen over sæsonen uden yderligere varsel.
-
Undervisningen begynder samtidig med folkeskolen i august måned. Du kan begynde senere på året, hvis der er ledige pladser.
-
Pris i sæson 2023-2024: 298 kr. pr. måned i 11 måneder (august – juni) + 100 kr. årligt i administrationsgebyr.
-
Pris i sæson 2024-2025: 310 kr. pr. måned i 11 måneder (august – juni) + 100 kr. årligt i administrationsgebyr.
-
Eventuel instrumentleje er 800 kr. pr. sæson, som opkræves i to rater (november og februar).
-
Undervisningen kan omlægges, så eleverne deltager i fælles undervisning og projekter enkelte gange om året i stedet for den ugentlige lektion.
-
Holdet oprettes ikke eller lukkes, hvis der kun er 1 elev tilmeldt. Eleven tilbydes at blive SOLO-elev i stedet for.
Tilmeld dig Instrument HOLD her
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Læreplaner for undervisning i Odense Musikskole
Find læringsmål / læreplaner for HOLD-undervisning her
Find læringsmål / læreplan for grundskolen - dannelse - her
Find læringsmål / læreplan for grundskolen - læring - her
Find læringsmål / læreplan for grundskolen - relation - her